Opening e-Scooterfabriek ESFA

On 30/09/2011

E-scooterfabrikant QWIC en MAAS Leerfabrieken openen in het najaar van 2011, in samenwerking met de gemeente Rotterdam, een E-scooterleerfabriek; ESFA Rotterdam (Electric Scooter Factory). Tijdens de Ecomobielbeurs 2011 in Ahoy is op 27 september de ESFA geopend, waardoor de samenwerking tussen alle partijen symbolisch is bekrachtigd. In het najaar van 2011 worden de deuren van de ESFA Rotterdam officieel geopend.

Algemeen directeur QWIC en mede-initiatiefnemer Michiel Hartman: “De RDM campus is een ideale plek voor de ESFA Rotterdam omdat, naast deze kennisinstellingen, ook het Havenbedrijf en een aantal andere innovatieve ondernemingen zijn gevestigd. “ 99% Van de in Nederland verkochte elektrische scooters wordt geproduceerd buiten de EU, voornamelijk in Aziatische landen. QWIC kiest bewust voor de stap naar de havenstad: “Door te kiezen voor Rotterdam boeken we winst in efficiëntie, productkwaliteit én transportkosten. Bovendien investeren we in de mensen die zorg dragen voor de productie. Mooier kan het niet!” aldus Michiel Hartman.

Mede-initiatiefnemer Henk Maas, van Maas Leerfabrieken, beschouwt het duurzaam produceren even belangrijk als het assembleren van duurzame elektrische tweewielers. ESFA Rotterdam streeft twee doelen na:

  • Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleiden tot startklarearbeidskrachten met goede kansen op de arbeidsmarkt
  • Het produceren van hoogwaardige, milieuvriendelijke elektrische scooters voor zakelijke gebruikers en particulieren

De assemblage van elektrische scooters van QWIC gebeurt middels een werk en leren-concept. Een uniek initiatief dat duurzaamheid combineert met een sociaal programma en werkgelegenheid. ESFA Rotterdam biedt mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt de kans om een vak te leren in een speciaal ingerichte praktijkomgeving. Een bijzondere samenwerking waarbij ook de Hogeschool Rotterdam, Albeda College (Mobiliteit, Metaaltechniek en Maintenance) en RDM Campus nauw betrokken zijn.

Wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte Alexandra van Huffelen is trots op deze samenwerking: “Met de productielijn van ESFA wordt invulling gegeven aan de ambitie van Rotterdam om de stad groener, gezonder, schoner én economisch sterker te maken. Een perfect voorbeeld van de Rotterdamse aanpak op het gebied van duurzaamheid. Ondernemers, stichtingen en jongeren werken zo samen aan duurzame en innovatieve oplossingen op het gebied van mobiliteit!”

Na een opstartfase van anderhalf jaar zal ESFA Rotterdam, als zelfstandige onderneming, 1000 tot 3000+ elektrische QWIC scooters per jaar gaan assembleren voor de Nederlandse marktleider. De ESFA Rotterdam wil jaarlijks 50 deelnemers gaan opleiden tot startklare arbeidskrachten die begeleid worden bij het vinden van een passende arbeidsplaats.

Initiatiefnemers van de Elektrische Scooter Fabriek:

- QWIC
- Maas  Leerfabrieken
- Gemeente Rotterdam

Partners en Vrienden van de Elektrische Scooter Fabriek:

- Albeda College
- Havenbedrijf Rotterdam
- Hogeschool Rotterdam
- A+0 Metalelektro
- Rabobank Rotterdam
- Start Foundation
- VAPRO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>